Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
CURRY UDON
na 4 porcje
150 g
8 szklanek wywaru dashi katsu,
80 g gotowego sosu curry,
2 piersi kurczaka,
mała cebulka,
marchew,
pół łyżeczki soli,
20 g poszatkowanej zielonej cebulki,
2 łyżki
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki wody,
olej do smażenia.
Możemy również przyrządzić własny sos curry. Wystarczy wymieszać 4 łyżki pasty curry w szklance mleka kokosowego.
Kurczaka pokrój na małe kawałki wielkości 2x3 cm. Cebulę i marchew pokrój w długie paski.
Na patelni rozgrzej do wysokiej temperatury niewielką ilość oleju. Dodaj kurczaka, cebulę i marchew. Przypraw odrobiną soli i smaż do momentu aż składniki staną się miękkie.
Makaron Udon ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Do garnka wlej wywar Dashi i doprowadź do wrzenia, dodaj sos curry. Następnie zagęść zupę mieszaniną mąki ziemniaczanej z wodą. Dodaj przygotowanego kurczaka, warzywa i makaron.
Całość dopraw sosem sojowym i udekoruj poszatkowaną zieloną cebulką.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl