JAPOŃSKIE MENU

Japończycy przywiązują wielką wagę do estetycznego wyglądu potraw. Jedzenie w Japonii to nie tylko zaspokajanie potrzeb człowieka, to także doznanie estetyczne i mistyczne. Ważne są emocje, jakie wywołuje widok pięknie podanej potrawy.

Dania kuchni japońskiej są niezwykle wyrafinowane i eleganckie w formie. Wynika to z prostoty, skromności i surowości, nie zaś z nagromadzenia dekoracji. Składniki potraw są misternie ułożone, z niezwykłą dbałością o szczegóły. Istotna jest kompozycja składników, kolorystyka, harmonia, nieparzysta liczba elementów oraz zrównoważona ilość pustej przestrzeni.

Tradycyjny japoński posiłek składa się z małych porcji różnorakich potraw. Każda z nich podawana jest na osobnej tacy w niewielkich naczyniach. Zjada się je równocześnie, nie zmieniając układu naczyń. Każda z podanych potraw przygotowana jest w inny sposób, jedna duszona, jedna gotowana, a jeszcze inna smażona.

Zupy dzieli się na dwa rodzaje: na bazie bulionu dashi oraz na bazie pasty miso. Bulion dashi występuje pod różnymi postaciami, dostępny jest także w formie instant. W naszych warunkach można go zastąpić chudym rosołem.

Pasta miso powstaje natomiast ze sfermentowanych ziaren soi. Jest prosta w użyciu, ponieważ wystarczy rozpuścić ją we wrzątku.

Zupy podawane są w małych miseczkach z wieczkiem, nigdy nie nalane do pełna.

TOKYOTO.pl

2008-10-22