Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
MAKI SUSHI Z TUŃCZYKIEM
na 24 sztuki sushi
pół łyżeczki
1 szklanka ryżu,
2 płaty
4 długie paski tuńczyka.
Arkusz nori przetnij wzdłuż na pół (z każdego kawałka przyrządzisz jedną rolkę). Nori ułóż na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu, nabierz wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieść równomiernie na algach.
Palcem wskazującym rozprowadź przez środek ryżu odrobinę wasabi.
Na środku, przez całą długość ryżu, połóż pasek tuńczyka. Zawiń matę, starannie przyciskając, tak aby składniki dobrze się skleiły.
Odwiń rolkę z maty, ostrym nożem przekrój rolkę na pół a następnie obydwie połówki pokrój na 3 lub 4 równe części. W ten sposób otrzymasz 6 lub 8 równych kawałków sushi.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl