Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
ZUPA MISO
na 2 porcje
5 g glonów wakame (lub pół płatka
100 g tofu,
400 ml wywaru Ishiban Dashi,
2 łyżki pasty miso,
1 cebula dymka.
Glony Wakame zamocz w miseczce z wodą i poczekaj aż rozkwitną (możesz też pokroić płatki sushi nori w dłuższe i krótsze paski, ale nie musisz ich moczyć). Do garnka wlej wywar Ishiban Dashi i podgrzej na średnim ogniu. Uważaj aby nie doprowadzić wywaru do wrzenia.
Do miseczki włóż 2 łyżki pasty miso, dodaj parę łyżek ciepłego wywaru i całość dokładnie wymieszaj. Wlej przygotowaną miksturę do garnka i zamieszaj.
W międzyczasie pokrój tofu w kostki o boku około 1 cm a dymkę pokrój w plastry.
Dodaj pokrojone tofu oraz glony wakame do garnka i zmniejsz ogień do małego. Tuż przed momentem gdy wywar zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia.
Wlej zupę do misek i udekoruj ją plastrami dymki.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl