CALIFORNIA URAMAKI SUSHI

na 24 sztuki sushi

1 szklanka ryżu,
2 płaty sushi nori ,
mięso kraba (mogą być zmiksowane paluszki krabowe),
1 awokado pocięte w paski,
majonez,
ikra lub ziarna sezamu.

Arkusz nori przetnij na pół (z każdego kawałka przyrządzisz jedną rolkę). Matę bambusową okryj folią. Nori ułóż na macie błyszczącą stroną do dołu, nabierz w wilgotne ręce garść ryżu i umieść równomiernie na algach. Następnie odwróć nori z ryżem tak aby ryż znalazł się na dole.

Na środku nori połóż paski awokado. Obok pasków nałóż pasek majonezu. Na majonezie rozłóż mięso kraba. Zawiń matę, starannie przyciskając, tak aby składniki dobrze się skleiły. Odwiń rolkę z maty.

Na macie rozsyp kawior lub ziarna sezamu i obtocz w nim rolkę. Ostrym nożem przekrój rolkę na pół a następnie obydwie połówki pokrój na 3 lub 4 równe części. W ten sposób otrzymasz 6 lub 8 równych kawałków sushi.

Kawior lub ziarna sezamu można też ułożyć na ryżu bezpośrednio po jego układaniu na nori.

POWIĄZANE PRZEPISY:

sposób przyrządzania ryżu do sushi

TOKYOTO.pl