Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
na 24 sztuki sushi
pół łyżeczki
1 szklanka ryżu,
2 płaty
4 długie paski ogórka,
1 awokado pocięte w paski.
Arkusz nori przetnij wzdłuż na pół (z każdego kawałka przyrządzisz jedną rolkę). Nori ułóż na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu, nabierz wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieść równomiernie na algach.
Palcem wskazującym rozprowadź przez środek ryżu odrobinę wasabi.
Na środku, przez całą długość ryżu, połóż pasek ogórka i awokado. Zawiń matę, starannie przyciskając, tak aby składniki dobrze się skleiły.
Odwiń rolkę z maty, ostrym nożem przekrój rolkę na pół a następnie obydwie połówki pokrój na 3 lub 4 równe części. W ten sposób otrzymasz 6 lub 8 równych kawałków sushi..
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl