KITSUNE UDON

na 4 porcje

300g makaronu udon ,
6 szklanek wywaru Ichiban Dashi,
1 łyżka wina mirini,
1 łyżeczka cukru,
1/2 szklanki sosu sojowego ,
1 zielona cebulka.

składniki do przygotowania Kitsune:
4 kawałki smażonego tofu,
2 szklanki wywaru Niban Dashi,
3 łyżki cukru,
4 łyżki sosu sojowego .

Zupa MEN TSUYU
Podgrzej wywar Ichiban Dashi. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę wina mirini oraz pół szklanki sosu sojowego. Gotuj na średnim ogniu i zdejmij z ognia tuż przed momentem wrzenia zupy.

Gotowanie smażonego tofu
Smażone Tofu przetnij na połowę. Aby usunąć olej z tofu włóż je na chwilę do wrzątku. Następnie osusz i delikatnie uciskaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj wywar Niban Dashi, dodaj 3 łyżki cukru oraz przygotowane wcześniej tofu. Następnie dodaj 4 łyżki sosu sojowego i podgrzej na małym ogniu przez 3-4 minuty.

W międzyczasie pokrój na drobno zieloną cebulkę, przepłucz a następnie osusz.

Przygotowanie makaronu Udon
Włożyć makaron do wrzącej wody i gotować przez 8 minut aż do wypłynięcia. Następnie wyjąć makaron, przepłukać i odcedzić.

Wodą, która pozostała z gotowania makaronu ogrzej miski na zupę. Włóż makaron do misek, dodaj trochę wywaru z tofu i zalej całość przygotowaną wcześniej gorącą zupą Men Tsuyu. Udekoruj zupę zieloną cebulką.

POWIĄZANE PRZEPISY:
przepis na smażone tofu

TOKYOTO.pl