Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
KITSUNE UDON
na 4 porcje
300g
6 szklanek wywaru Ichiban Dashi,
1 łyżka wina mirini,
1 łyżeczka cukru,
1/2 szklanki
1 zielona cebulka.
składniki do przygotowania Kitsune:
4 kawałki smażonego tofu,
2 szklanki wywaru Niban Dashi,
3 łyżki cukru,
4 łyżki
Zupa MEN TSUYU
Podgrzej wywar Ichiban Dashi. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę wina mirini oraz pół szklanki sosu sojowego. Gotuj na średnim ogniu i zdejmij z ognia tuż przed momentem wrzenia zupy.
Gotowanie smażonego tofu
Smażone Tofu przetnij na połowę. Aby usunąć olej z tofu włóż je na chwilę do wrzątku. Następnie osusz i delikatnie uciskaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj wywar Niban Dashi, dodaj 3 łyżki cukru oraz przygotowane wcześniej tofu. Następnie dodaj 4 łyżki sosu sojowego i podgrzej na małym ogniu przez 3-4 minuty.
W międzyczasie pokrój na drobno zieloną cebulkę, przepłucz a następnie osusz.
Przygotowanie makaronu Udon
Włożyć makaron do wrzącej wody i gotować przez 8 minut aż do wypłynięcia. Następnie wyjąć makaron, przepłukać i odcedzić.
Wodą, która pozostała z gotowania makaronu ogrzej miski na zupę. Włóż makaron do misek, dodaj trochę wywaru z tofu i zalej całość przygotowaną wcześniej gorącą zupą Men Tsuyu. Udekoruj zupę zieloną cebulką.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl