Produkty
SUSHI NORI SUSZONE ALGI MORSKIE
Kuchnia japońska
MAKI SUSHI Z OGÓRKIEM I AWOKADO
MATCHA LODY Z ZIELONEJ HERBATY
ISHIBAN DASHI - PIERWSZY WYWAR
Kultura japońska
Kącik eksperta
SMAŻONE TOFU - ABURA AGE
na 1-2 porcje
120 g tofu,
olej do smażenia,
woda.
Pokrój tofu w trójkąty lub plastry. Na patelnię wlej olej i smaż tofu w temperaturze około 120 stopni Celsjusza a następnie w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do uzyskania złotego koloru.
Następnie tofu wrzucamy do garnku z wrzątkiem, wyjmujemy i osuszamy.
Aburaage jest zwykle wykorzystywane do przyrządzania pierożków Inarizushi, zupy miso oraz dania z makaronem udon, zwanego Kitsune Udon. W języku japońskim Abura znaczy olej a Age oznacza smażyć.
POWIĄZANE PRZEPISY:
TOKYOTO.pl