YAKITORI SZASZŁYKI Z KURCZAKA

na 2 porcje

2 piersi kurczaka,
1 mały por,
1 cebula dymka,
6 łyżek sosu teriyaki,
patyczki do szaszłyków.

Jeżeli nie posiadamy gotowego sosu teriyaki to możemy go przyrządzić z następujących składników:  3 łyżek winia mirini, 2 łyżek sake, 3 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki cukru.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Zapobiegnie to zapaleniu się patyczków na patelni lub grillu.

Pierś kurczaka pokrój w kostkę 2x2 cm. Por pokrój w kawałki o długości 1,5 cm, cebulę dymkę pokrój w grubsze plastry.

Na patyczki do szaszłyków nadziej na przemian kawałki kurczaka, por i cebulę. Szaszłyki ugrilluj lub usmaż na patelni. (gotując na patelni lekko je dociskaj).

Przed samym końcem gotowania posmaruj szaszłyki sosem teriyaki.

TOKYOTO.pl